Det samverkande museet
Riksförbundet Sveriges Museer (RSM) arbetar under 2014 fram en branschvision tillsammans med medlemsmuseerna och Riksutställningar. Processen sker genom fyra tematiska seminarier, vilka består av presentationer, diskussioner och workshops. Jag har tidigare deltagit i ett seminarium kring lärande som ägde rum på Jamtli i maj och idag var det dags för nästa tillfälle.
Den här gången träffades vi på Arbetets museum i Norrköping och temat var samverkan. Bland annat berättade Maria Lind från Tensta konsthall om samarbetet med Tensta Hjulsta Kvinnocenter och centrets ordförande Hatice Akalinli förklarade på vilket sätt deras organisation stärktes av detta samarbete.
Sedan blev det en paneldiskussion mellan Niklas Cserhalmi från Arbetets museum, Stefan Lundblad från Statens Maritima Museer och Gunilla Stenberg från Hälsinglands museum. De pratade om olika former av samverkan – t.ex. med äldreomsorg, ungdomsföreningar, forskare – och vilka fördelar och risker som finns. De betonade att för att få till lyckade samarbeten måste man våga, både vara öppen för nya idéer och släppa kontrollen.
Linn Uggerud, som arbetar med besöksnäringens nationella strategi på Svensk Turism, intervjuades därefter på scenen. Även Anna Haag från Visita var på plats. De pratade om besöksmålsutveckling och kulturbaserade reseanledningar, och därefter tog en diskussion kring kulturarvsinstitutionernas samarbeten med besöksnäringen vid.
Dagen avslutades med en längre workshop där seminariedeltagarna gruppvis fick fundera kring hur samverkan ser ut vid deras institutioner och hur de skulle vilja att det såg ut i framtiden. Det är helt klart så att det finns en stor vilja till samverkan vid museerna och att fler nätverk, mötespunkter och samverkansprojekt behövs!