Den här sidan använder kakor för statistikinsamling. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av kakor.

Vårmötet dag 2

Dag två på konferensen bestod av valbara sessioner. Vi diskuterade hur vi arbetar praktiskt i våra verksamheter med att förverkliga de kulturpolitiska målen och våra egna organisationers visioner kring demokrati. Det fanns mycket intressant att välja mellan i programmet, men här är ett urval från de sessioner jag bevistade.

Första sessionen jag besökte hade titeln ”Det angelägna museet – vad hände sen?”. Emily Johnsson, grundare av Wish Tree, fanns med på videolänk från London. Hon har gjort sig känd för att ha lanserat det museipedagogiska verktyget GLO i Sverige. Johnsson talade inte bara om de möjligheter som finns med GLO, utan också om svårigheterna med att implementera detta i våra verksamheter och varför det inte alltid går.

Riksutställningar har fått ett regeringsuppdrag att undersöka hur museer jobbar med att införa ett hbtq-perspektiv i samlingar, utställningar, program, osv. Evelina Wahlqvist och Dennis Josefson presenterade den nya rapporten Museerna och hbtq och pratade om de hinder som finns, men också hur man kan göra. Mest förvånande – och glädjande naturligtvis – var hur många museer som säger sig arbeta aktivt med hbtq. Nu behövs utbildning och metoder så att detta kan göras på ett informerat och strukturerat sätt. Rapporten finns att läsa här.

Mattias Kästel och Klas Grinell från Världskulturmuseerna höll en rolig och annorlunda workshop där vi fick prova att bygga ett hållbart samhälle av lego. På legobitarna stod ett antal värdeord, vilka vi ombads diskutera, rangordna och slutligen bygga en demokratisk struktur av. Det visade sig att alla inte var överens om vad orden innebar, vilka som var viktigast eller hur ett hållbart samhälle ska se ut. Nyttig lärdom!

Sista sessionen handlade om samarbete mellan museer och näringsliv. Mycket av diskussionen kom att handla om vad museer kan erbjuda företagen, hur kontakten kan tas och vad konsekvenserna blir när kulturpolitiskt styrda organisationer samverkar med kommersiella intressen. Goda exempel presenterades, inte minst av Richard Bauer från Marinmuseum i Karlskrona. Marinmuseum tog igår emot priset för Årets museum, så det var extra intressant att höra hur de arbetat för att få till stånd så många gynnsamma företagssamarbeten, vilka har möjliggjort hela deras verksamhet. Och självklart rekommenderar jag även ett besök till Marinmuseum!

Kategorier:

museum
 
konferens
 

    Kommentera