Den här sidan använder kakor för statistikinsamling. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av kakor.

Riksförbundet Sveriges Museers vårmöte

Idag åkte jag till Sigtuna för att delta i Riksförbundet Sveriges Museers årliga vårmöte. Mötet har samlat ca 500 deltagare från hela landet. Temat för i år är ”Museet – ett nav i demokratin”. Demokratifrågan – såsom tillgänglighet, mångfald och social rättvisa – är något som verkligen har diskuterats i museivärlden de senaste åren, så det är ett i allra högsta grad aktuellt tema. Hur står museisektorn rustad för att möta samhällets förändringar? Hur kan museer bidra till att stärka demokratin och arbeta för ett samhälle för alla? Hur kan museerna själva bli öppna och inkluderande organisationer?

Passande nog var en av dagens huvudtalare kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hon talade om hur kultur och demokrati är tätt förbundna och vad hon som minister för dessa områden vill uppnå under denna mandatperiod. Särskilt vill hon satsa på att lyfta fram kulturarvsfrågan, vilket var ett glädjande besked för alla närvarande.

Ministern beklagade att kulturarvsfrågan spelat en tämligen undanskymd roll i kulturdebatten och i politiken i övrig och lovade en ändring. Hon hänvisade till ett särskilt riksdagsparti som på ett olyckligt sätt gjort kulturarvsfrågan till ”sin” och lovade att ta frågan tillbaka. Kulturarv är något som berör oss alla, inte bara nationalisterna och extremhögern. Bah Kuhnke talade engagerat om hur kulturarv kan användas för att skapa social sammanhållning och förståelse, snarare än motsättningar och exkludering. Det känns väldigt roligt och upplyftande med en minister som delar ens synsätt!

Andra föredragshållare denna dag var Mark O’Neill från Glasgow Life och författaren Johanna Koljonen, vilka båda talade underhållande om hur museer kan bli bättre på att arbeta med publikengagemang och deltagande i framtiden. I alla fall jag fick mig en del tankeställare.

Även en del priser delades ut under dagen. Roligast tyckte jag det var att Arbetets museum i Norrköping belönades med priset för Årets utställning för finfina Framtidsland. Priset delades ut av Forum för utställare, som i sin motivering betonade just deltagaraspekten. Framtidsland är gjord tillsammans med ungdomar från olika delar av landet. Ungdomarna har talat med forskare om tänkbara framtidsscenarier och konstnärer har sedan tolkat dessa samtal och skapat utställningen. Själva utställningen är interaktiv och passar alla åldrar. Den är verkligen ett bra exempel på hur museer kan arbeta brett och inkluderande. Har ni möjlighet tycker jag att ni ska gå och se Framtidsland, den står kvar till 2019.

Kategorier:

museum
 
konferens
 

    Kommentera