Den här sidan använder kakor för statistikinsamling. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av kakor.

Ecce Homo

Samtal mellan Elisabeth Ohlson Wallin, Sofia Fogelström och Lena Richert lett av Erik Lindfelt

Det har varit en händelserik andra vecka för mig som praktikant här på Kalmar läns museum. Framförallt är det förberedelserna inför nästa veckas Bridging Ages-konferens som varit i fokus.

Denna vecka anordnas också Kalmarsund Pride för andra året i rad. Som en del i detta var det i tisdags vernissage för Elisabeth Ohlson Wallins fotoutställning Ecce Homo här på Kalmar läns museum. De tolv bilderna som visades första gången 1998 visar Jesus porträtterad bland homosexuella och transpersoner. Utställningen väckte stor uppståndelse då den visades första gången. Det gick så långt att konstnären mordhotades och när påven i Rom fick höra talas om den ställde han in sitt möte med dåvarande ärkebiskop KG Hammar för att visa sitt missnöje. Idag upplevs utställningen av de flesta på ett annat sätt. Jag hörde flera av besökarna säga att bilderna idag inte känns särskilt provocerande. I år var också första gången som bilderna visats i ett kyrkorum, i Klosters kyrka i Eskilstuna. Ecce Homo kan därför idag ses som ett bevis på att attityder i samhället går att förändra och att toleransen för HBTQ-personer ökat de senaste arton åren, även om det är en lång väg kvar att gå.

Efter att utställningen invigts hölls ett samtal med Elisabeth Ohlson Wallin, Sofia Fogelström, präst i Universitetskyrkan, LNU och Lena Richert, adjunkt på fakulteten för konst och humaniora, vilket leddes av journalisten Erik Lindfelt. Det blev ett spännande samtal som kom att kretsa mycket kring politik och tro, vilket också är det centrala temat i bilderna.

Det är värt att fråga sig hur platsen, i detta fall museet, påverkar samtalet. Hade samma frågor kommit upp i exempelvis en kyrka eller en på en uttalat politisk arena? I jämförelse kan Kalmar läns museum ses som en neutral arena. Som besökare på ett museum får vi möta andra tidsepoker och kulturer, vilket väcker tankar om vilka vi själva är och det samhälle vi lever i. Just att väcka frågor, utan att ge några färdiga svar ser jag som en viktig del i museets verksamheter. I Kalmar läns museums uppdrag står också att museet ska jobba med aktuella samhällsfrågor. Att visa Ecce Homo och att hålla ett samtal kring bilderna och hur de bemötts är en del i detta arbete.

Utställningen kommer hänga kvar till den 28:e september och jag tycker att alla som har möjlighet ska komma och titta. Både för att det är fantastiska och för att Ecce Homo är en del av vår samtidshistoria.

Kategorier:

Kalmar
 
museum
 

    Kommentera