Höstinternat med kulturarvstema (den nationella forskarskolan i historia)
Jag gick min forskarutbildning i den nationella forskarutbildningen i historia 2006-2011 och denna vecka var jag inbjuden som talare till deras höstinternat, vilket i år ägde rum på Grand Hotell i Mölle. Under internatet samlas forskarskolans doktorander och handledare från Lunds universitet, Linnéuniversitetet, Malmö högskola, Södertörns högskola och Göteborgs universitet, för att dels diskutera doktorandernas avhandlingsarbete, dels diskutera ett aktuellt tema med externa föreläsare. Temat för detta internat var "kulturarv" och bland de övriga inbjudna gästerna fanns prof. Peter Aronsson, Anita Synnestvedt från Kulturarvsakademin i Göteborg och två representanter från Uppåkra Arkeologiska Center.
Jag berättade om hur det kommer sig att jag började forska om kulturarv och pratade om vilka möjligheter det finns för historiker att forska vid museer och arkiv. Självklart presenterade jag mitt projekt, Tillämpat kulturarv, och vad jag har jobbat med tillsammans med Kalmar läns museum och Linnéuniversitetet. Jag förklarade också hur jag ser på begreppet "tillämpat kulturarv" och kulturarv i allmänhet ur ett mer teoretiskt perspektiv. Efter presentationen hann jag svara på ett par frågor, där de flesta handlade om motsättningen mellan att bevara och använda kulturarv, samt kulturarvspraktiker i olika delar av världen.
Dagen därpå fortsatte temat då Peter Aronsson (bilden ovan) presenterade sin forskning kring nationalmuseer och politiskt bruk av kulturarv. Mycket intressant att höra hur nationalmuseer används av staten för att etablera en nationell självbild och skapa en gemensam historia för nationens invånare. De efterföljande diskussionerna kom att handla om hur olika länder gjort detta och i vilken utsträckning nationalmuseernas bruk av kulturarv egentligen påverkar det allmänna historiemedvetandet. Spännande! För er som vill veta mer om detta rekommenderar jag National museums and nation-building in Europe, 1750-2010: Mobilization and legitimacy, continuity and change, som Peter och Gabriella Elgenius är redaktörer för.
Det blev ett par trevliga dagar i Mölle och flera kära återseenden med gamla kollegor och handledare. Förhoppningsvis väcktes doktorandernas intresse för att arbeta inom kulturarvssektorn. Det behövs verkligen fler historiker vid våra svenska museer!