Den här sidan använder kakor för statistikinsamling. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av kakor.

The National Museums of Kenya

Färden tillbaka från Ngurunit var minst sagt strapatsrik, en av bilarna fick punktering och bussen körde fast och vi blev stående i öknen i över en timme medan vi försökte gräva ut den och knuffa loss den. Hela lördagen gick åt till resan, men nu har vi installerat oss på campuset till Kenyatta University igen. Igår hade vi en ledig dag, då jag, Charles och Lotta (två grundskolelärare från Kalmar som också deltog under konferensen) passade på att besöka the National Museum of Kenya (NMK).

NMK ägs av staten och består av 21 museer över hela landet, även om den största avdelningen ligger i Nairobi. De har ca 800 000 besökare om året, varav tre fjärdedelar är barn. Verksamheten är framför allt inriktad på kulturhistoria och naturhistoria. Av de permanenta utställningarna på museet i Nairobi uppskattade jag framför allt den som handlade om Kenyas politiska historia och den som handlade om de olika etniska folkgrupperna i Kenya och deras traditioner och levnadssätt.

Idag hade den svenska museipersonalen möte med NMK för att diskutera det ”Memorandum of Understanding”, som KLM och NMK har skrivit under. Det är alltså en överenskommelse om framtida samarbeten inom områden som intresserar båda parter. Mötet var verkligen givande och vi fann flera spännande samverkansområden rörande utbildning, forskning, projekt, utställningar och pedagogisk verksamhet för alla åldrar.

Något som NMK specialiserat sig på är ”site interpretation”, vilket alltså handlar om att på olika sätt kommunicera betydelsen eller innebörden av kulturmiljöer och föremål till besökarna, genom exempelvis utställningar, guidningar och berättelser. Detta är ju något som KLM och Bridging Ages gör i sina tidsresor och det är uppenbart att vi kan lära oss saker av varandra på detta område. Jag ser fram emot de fortsatta diskussionerna med NMK och hoppas att vi kan utveckla flera gemensamma projekt.

Kategorier:

Kenya
 
samverkan
 

    Kommentera