Den här sidan använder kakor för statistikinsamling. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du användandet av kakor.

Första mötet med tankesmedjan Alla tiders Kalmar län

Idag hade vi ett första möte på länsmuseet med vår nybildade tankesmedja Alla tiders Kalmar län. Tankesmedjan är en del av det visionsarbete som initierats inom länet. Bakgrunden är det upprop som Kalmar läns museum, Länsstyrelsen Kalmar län och Regionförbundet i Kalmar län gjort till organisationer, institutioner och individer i Kalmar län om att i större utsträckning arbeta för den gemensamma framtiden. Anledningen är de utmaningar som länet just nu står inför, med en åldrande befolkning, kompetensbrist inom viktiga samhällssektorer och unga människor, framför allt kvinnor, som flyttar från länet, samtidigt som ett stort antal människor från olika länder kommer till länet på grund av krig och kriser, vilka vill skapa sig en framtid här.

Vi vill genom uppropet:

  • Utmana alla goda krafter i Kalmar län, föreningar och frivilliga, till att tillsammans vara med och forma framtidens samhälle.
  • Inspirera till att vi på lokal nivå bygger vidare på etablerade och nya mötesplatser, på den plats där vi bor, kring bygdens framtidsfrågor – inom idrott, kulturarv, religion/kyrka, skola, arbete…
  • Uppmana till att förstå och ta vara på olika kulturarv och berättelser, i historien och idag, som en tillgång för att forma dagens och framtidens samhälle och morgondagens kulturarv.

Syftet med tankesmedjan är att ta fram kreativa idéer kring social sammanhållning mellan olika grupper, både de som bott länge i Sverige och de som nyligen kommit hit, och formulera underlag för ett arbete om framtidens kulturarv och en vision för 2030. Tankesmedjan består av ett antal personer från olika lokala och nationella organisationer – kulturarbetare, konstnärer, forskare, integrationssamordnare och representanter från ideella föreningar.

Under vårt första möte fick deltagarna presentera sig själva och berätta vad de tycker är viktiga frågor inför framtiden. Saker som kom upp var jämställdhet och jämlikhet, medborgarskap, utbildning, tillgången till arbete, vikten av gräsrotsaktivism, samverkan mellan olika samhällssektorer och hur vi förstår och använder kulturarv på individuell och samhällelig nivå.

Det blev intressanta och intensiva diskussioner, och trots att vi höll på i sex timmar inklusive lunch räckte tiden inte alls till. Nu har vi i alla fall identifierat några områden vi vill fördjupa oss i och vilka de viktigaste problemen är. Under nästa träff i maj ska vi förhoppningsvis börja diskutera fram lösningar och skissa på en vision för 2030. Det ska bli mycket spännande!


    Kommentera